Ciekawe fakty z dziedziny gastronomii

  • Przemysł gastronomiczny cieszy się renomą sektora wysokiego ryzyka, o wysokim zysku. Niektórzy analitycy branży twierdzą, że w pierwszym roku około 90% nowych restauracji się nie udaje. Jednak franczyzowe restauracje oparte na sprawdzonym modelu biznesowym mają znacznie wyższy wskaźnik sukcesu - około 62% w ciągu 4 lat - niż ich niezależni konkurenci.
  • Średnia na osobę dorosłą jedzenia z domu wynosi 3,72 razy w tygodniu. Około 1/3 respondentów (31,9%) odpowiada, że ​​w ciągu tygodnia kupują jedzenie lub lunch w restauracji lub zakładzie fast foodu.
  • W ostatnim roku miejsce przekąski było jednym z najszybciej rozwijających się sektorów. Dochody firm, które sprzedają kawę, pączki, lody, koktajle owocowe ... wzrosły o 17%.
  • Bezpośrednia franczyza oferuje najlepsze franczyzy hotelarskie i gastronomiczne na rynku hiszpańskim i międzynarodowym.
  • Przemysł restauracyjny stanowi około 10% ogółu pracowników w Stanach Zjednoczonych. 50% wszystkich dorosłych pracowało w branży restauracyjnej w pewnym momencie.
  • Około 1 na 3 pracowników uzyskało pierwsze doświadczenie w pracy w restauracji. 
  • Według National Association Association , sprzedaż przemysłu restauracyjnego w USA wynosi około 799 mld USD 
  • Sprzedaż w przemyśle gastronomicznym wynosi 4% amerykańskiego produktu krajowego brutto.
  • W Stanach Zjednoczonych jest ponad 1 milion restauracji. Ponad 90% zatrudnia mniej niż 50 pracowników.